top of page

Dan žena

Updated: Mar 29, 2022

Svi smo se puno puta susretali s degradacijom, pogotovo ako ste u biznis svijetu i pogotovo ako ste žena, no ne znam čini li se ovo samo meni, ali nekako na današnji dan, ta degradacija biva sve veća. Pa tako na Facebooku možemo pronaći postove svih onih Alfa mužjaka kojeg bi svaka majka za zeta poželjela, u kojima izjednačavaju žene s vješticama, tu su nam i oni i “Hvala” muškarci, koji se osjećaju kao žena očito, pa se moraju zahvaliti na čestitkama, onda vječno oni koji se bune da je današnji dan degradacija muškaraca jer zašto oni nemaju svoj dan? A na temelju čega si zaslužio svoj dan? Na temelju toga da si već pri rođenju u boljoj poziciji od žena? Na temelju čega smo mi zaslužile svoj dan?Prije nego što pomislite da sam velika feministkinja i borac za ženska prava, mrzitelj svega muškog i toksična žena, želim da se prisjetimo zašto se uopće održava dan žena i kako je nastao. Ovaj dan slavi borbu za jednakost, pravo glasa kao i emancipaciju žena. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prvog svjetskog rata. Žene su tražile veće plaće, bolje uvijete rada i izjednačavanje s muškarcima. Nažalost kako godine prolaze, ovaj dan sve više gubi svoju ideološku osnovu te se poistovjećuje s konzumerizmom koji nam nosi Valentinovo. Pritisak okoline da nas taj dan muškarci moraju veličati, ne samo da pritišće jači spol, već i nas jer imamo očekivanja da moramo biti darivane, mažene i pažene. Svaka žena zaslužuje biti ravnopravna svaki dan u godini, a ne da nas na to podsjeća jedan najobičniji dan, mnogima običan, drugima senzacionalan.

Svaka žena se treba voljeti, cijeniti, poštovati i ne dati na sebe sve ostale dane u godini ne samo ovaj jedan. Svaka žena treba živjeti svoj Dan žena svaki dan, jer u konačnici, svaki dan i je naš dan, svaki dan i je prilika da bude naš najbolji dan.. Zašto se najčešće razočaramo? - Zato što imamo prevelika očekivanja, kako od sebe, tako i od drugih.


NIšta drugačije nije niti na ovaj dan, kad očekujemo da ćemo od svojih partnera dobiti buket ruža koje vidimo na Instagram profiilima, očekujemo da će nas na poslu dočekati cvijeće i bombonijere, te da ćemo ići na večere gdje ćemo slaviti da smo žene, u našim preuskim haljinama i cipelama koje nas žuljaju, kako bismo pokazale da smo snažne, emancipirane žene koje znaju što hoće. Ovaj opis je daleko od istine, jer prava sreća ne leži u poklanjanju i dokazivanju poštovanja. Prava sreća leži na plodovima našeg rada, rada koji je cijenjen cijelu godinu, poštovanje i osjećaj pripadnosti koji nas obuzima svaki puta kada radimo nešto što nas ispunjava. Naravno ako želite darivati svoju kolegicu, ženu, prijateljicu, na današnji dan darivajte, ali nemojte da to darivanje bude isključivo zbog utjecaja vanjskog svijeta i pritiska, neka to bude jedan znak pažnje u kojem ćete potvrditi ono što Ona to već zna, a to je da je voljena i poštovana uvijek, ne samo na ovaj dan.35 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page