top of page

Ljudska zloba

Updated: Sep 18, 2022


Svi su dobri dok se ne dokaže suprotno! - To je bila moja mantra kroz cijeli život, dok mi iskustvo nije pokazalo da je ljudska zloba jednako zastupljena kao i dobrota. Neću se usuditi reći da ima možda i više zlobe na svijetu, jer i dalje imam nijanse ružičaste u svojim naočalama i odbijam živjeti u uvjerenju da je dobrota poražena.

Mislila sam da je zloba lako vidljiva, da se razmeće, da je prisutna u potpunosti i jednostavno

je ne možeš ne vidjeti. No kako to obično biva, život ti otvori oči i shvatiš da se ljudska zloba nalazi u sitnicama. Onim malim, skoro pa neprimjetnim, tako jednostavno zamaskirani u dobre namjere. Znate to su one prijateljice kojima se baš ne sviđa što si se tako utegla u teretani i ta jakna ti baš i nije lijepa, vidjela je ona bolju. To su oni kolege na poslu koji svoju nesposobnost žele prikriti ne davanjem informacija, gledajući kako ste poraženi ispred šefa, iako oni znaju da to što čine nije čin dobrote, ipak to čine jer si ne mogu pomoći. Jednostavno ne mogu jer je njihova želja za uspjehom i ambicija je jača od poštenja i kolegijalnosti. Uz to znaju da imate veće znanje od njih, pa koriste svaku priliku da se izdignu jer eto vi baš to ne znate, a zapravo nemate nikakve informacije, jer da imate, oni znaju da biste i dalje bili bolji od njih. I zato to čine, upravo zato! Vlastita ih nesposobnost koči u daljnjem razvoju, a želje i kapaciteta za učenjem u većini slučajeva nemaju i što im onda preostaje? Pa naravno, čuvati za sebe svoje sitno znanje, kako bi u rijetkim prilikama ispali bolji.

Ljudi si jednostavno ne mogu pomoći ponekada, ma koliko se trudili, a što mi tu možemo? Možemo se odmaknuti od osoba koje u nama izazivaju osjećaj bezvrijednosti, možemo se naoružati znanjem čitajući knjige, prolaziti tuđe pobjede i poraze kroz napisanu riječ, kako mi ne bismo bili poraženi. Možemo dobro otvoriti oči i promatrati svijet oko sebe u svim nijansama, možemo dati sebe drugome, ali ne u toj mjeri da se izgubimo.


Zaista, ljudska zloba je tu, prelazi sve granice, pa i one naše, ponekad neprimjetno, a ponekad i glasno. Na nama je da dignemo svoj glas u borbi za svoj vlastiti mir i da se odmaknemo od onih koji nam vlastitim nezadovoljstvom truju dušu..

175 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page