top of page

"Staro za novo"

Ovih dana puno razmišljam o navikama, puno istražujem o navikama, jer eto to je ono što volim raditi, istraživati, i to mi je možda jedina konzistentna navika. Odlučila sam kako ću promijeniti neke svoje loše navike i nadobudno ih hoću zapisivati u jednu bilježnicu, ali tu odmah dolazimo do problema, jer nemam naviku praćenja svojih navika, pa onda ne znam koliko sam bila redovita u svojim navikama.

Puno puta želimo uvesti neke nove, dobre navike u svoj život, ali nam se ne da ili odustanemo nakon što vidimo da “ne možemo”. Tako sam i ja sa svojim blogom malo "zastranila", htjela sam pisanje uvesti u svoju rutinu, ali uvijek mi je nešto drugo koristilo kao isprika. Sve te loše navike dovedu te do toga da na kraju ne budeš zadovoljan u kojem smjeru se kreće putanja tvog vlastitog života. Zanimljivo je što rijetko kad sagledamo situaciju s drugog kuta, teško shvaćamo da je i loša navika zapravo isto samo - navika. Pa zašto nam je onda teže imati dobre navike nego loše? Zato što one “loše” navike koje nam stvaraju trenutno zadovoljstvo, teže odbacujemo, a brže usvajamo, jer naravno ljudi su razmažena bića, a u današnje vrijeme “instant gratification” iliti “kratkoročni hedonizam” dostiže svoj vrhunac. Dopamin i endorfin (hormoni zadovoljstva i sreće koji nas pokreće) pokazuju nam sve blagodati koje život ima, ako samo pojedemo tu čokoladu, popijemo tu Colu, preskočimo bilo kakvu nama tešku aktivnost i samo se opustimo i prepustimo.. Nemojte me krivo shvatiti, nije se loše nekada prepustiti i opustiti, ali kada nam opuštanje postane svakodnevna aktivnost ona se pretvori u zapuštanje.Da, teško se natjerati da počnemo zdravo jesti, zdravije živjeti, ali ako se osvijestimo, spoznamo da ovaj put loših navika kojim smo krenuli ne vodi nigdje, imamo neki cilj, ako znamo da će nam dugoročno biti bolje, zašto onda to ne učinimo?

Svaka navika bila ona dobra ili loša započinje psihološkim uzorkom kojeg nazivamo “petlja navike”, a ona je proces od tri djela. Prvi je okidač koji mozgu dopušta činjenje stvari, drugi rutina, a treći nagrada. Zamijeniti “staro za novo”, neće biti nimalo lako jer novija istraživanja pokazuju kako u prosjeku treba 66 dana da se nova navika usvoji. Sad se onih 21 dan za koji smo mislili da je magična brojka, čini jako mala, zar ne? Ali, treba krenuti polako i koračati putem dobrih navika , jer nas na kraju “petlje navike” čeka dugo očekivana nagrada koju si želimo.


42 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page